Neobjavené Friuli
Dostupnosť
Len cez 5 hodín cesty autom.
Komfort
Cesta 8-9 miestnym Mercedesom.
Autentické ubytovanie
U našich priateľov priamo pri viniciach.
Priaznivá cena
Nezabudnuteľné zážitky za skvelú cenu.
Komorná atmosféra
Realizujeme od 7 osôb.
OBJAVTE POKLADY FRIULÁNSKEHO VIDIEKA
Zažite s nami autentickú cestu do lokálneho vinárstva regiónu Friuli-Venezia, ochutnávku syrov, šuniek, nákupy a charizmatické malé mestečká.
Mliečna farma „Da Elisa“
Po návrate z Ameriky si namiesto auta kúpila tri kravy. Jej život je v dokonalej rovnaváhe – tri dni vyrába a tri dni predáva. Farmu vybudovala prakticky z ničoho. Jej mliečna farma má srdce a zvieratá tu sú súčasťou rodiny. Dnes vyrába tradičné syry pre oblasť, ktoré ozvláštňuje napríklad šafránom či paprikovým korením z farmy paprík od manželov neďaleko, jogurty s medom, nátierky s vňaťou a kopu iného. Zaniesť v nedeľu doobeda mlieko dáme bez auta nie je problém.
Prehliadka celej farmy trvá približne hodinu a pol. Nasleduje degustácia, ktorá pozostáva z ochutnávky všetkých syrov, čerstvých aj dozrievajúcich (3,6,8,12 mesiacov), s čerstvým chlebom z pekárne, jablkovým džúsom výroby Elisiných priateľov a vínom z oblasti. Súčasťou môže byť aj ukážka výroby čerstvej mozzarelly, ktorú je potom možné hneď ochutnať.
Prosciutteria San Daniele
Marco a jeho brat sú treťou generáciou rodiny ktorá vyrába legendárne Prosciutto di San Daniele. Sú jedinou produkciou priamo v historickom centre a jediní, ktorí spracovávajú mäso len z ich regiónu – Friuli.
Plavba na lagúne so Stefanom
Plavíme sa na malej loďke, kde sa stretáva slaná voda z neďalekého mora s tou sladkou z lagúny. Vídime starobylé rybárske domčeky, ktoré aj navštívime.
Vinárstvo spod stromu
Alberto a nezabudnuteľný príbeh jeho rodiny. Objavte s nami lokálne odrody z regiónu Friuli. Aj z malého tradičného vinárstva môžu vzísť veľké vína.
Agroturizmus u Renata
Bol generálnym riaditeľom Generali v Belgicku a Luxembursku, po takmer tridsiatich rokoch sa však vrátil do rodného Friuli, aby znovuobjavil spojenie s prírodou. Filozofiou Renatovho agroturizmu je rovnováha vinohradu a lesa, ktorú prepája s kultúrnym rozmerom: organizuje koncerty, víkendové brunche, aperitívy, dokonca edukatívne kurzy ako písanie poézie či fotografie. Jeho kolekcia vín vytvára symfóniu – a to doslova, i prenesene. Verí, že víno má byť o príjemne zdieľanom čase a radosti, nie o podiele alkoholu. Neoddeliteľnou súčasťou je krásna didaktická farmička, vlastnoručne navrhnuté a vysadené bludisko, či obnovené historické rozárium. Jediný v oblasti má špeciálne sudy na víno, ktoré nezanechajú žiadny vplyv na vôni a chuti vína, ale naopak zvýraznia jeho prirodzenú štruktúru.
Dinov dvor
Náš priateľ Dino vytvoril okolo svojho vlastného domu krásny príklad ekologického agroturizmu, kde sa človek cíti ako súčasť jedného rodinného domu. Poctivosť tu vidieť a cítiť v najmenších detailoch. Agroturizmus je obklopený krásnymi vinicami, z ktorých, v spolupráci s popredným enológom regiónu, pochádzajú bio vína lokálnych odrôd. Skvstom vinárstva je prosecco, unikátne svojou jemnosťou no zároveň výraznosťou chuťových tónov.